Grunduppgifter för moms.
Grunduppgifterna innehåller inställningar för momsplikt, redovisningsperiod, momssatser, bevakning, automatkonteringar etc.
Dessa inställningar görs under menyn 1-3-1 och 1-3-2.
Under meny 1-3-1 anger du vilken redovisningsperiod du har för momsen.
Alternativen är 1, 3, 12 eller valfria månader. Valfria månader är inte aktuellt i Sverige utan har skapats främst för norska företag. Är du inte skattepliktig så väljer du det under denna meny. Därefter har du ett antal valmöjligheter för exempelvis automatkontering.
Markera alternativ du vill ha med ett [J], avmarkera med ett [N].
Avboka moms efter varje period. Vi rekommenderar att du inte avbokar momsen då det gör ditt arbete enklare. BOQ kan både skapa momssrapporter från ackumulerade saldon, dvs när man ombokat moms, och dessutom från den aktuella periodens saldon. Om du ombokar måste du komma ihåg att omboka den påföljande månaden och också veta att du aldrig ska omboka på årets första månad dvs. för den sista månaden på föregående år. Den ombokningen görs ju i bokslutet. (95 % av dem som kontaktar vår support med momsproblem använder avbokning av moms och har gjort fel i dessa! Låt systemet hantera momsen utan ombokning)
Automatkontera utgående moms vid bokföring på försäljningskonton. Rekommenderas av oss, eftersom programmet innehåller en fullständig kontrollrutin. Om du har valt att bokföra den utgående momsen separat i ett verifikat, så utförs inte automatkonteringen på just det verifikatet.
Automatkontera utgående och ingående moms på momspliktiga inköp där köparen är skattskyldig.
Om den ingående momsen inte är avdragsgill då du antingen göra momsuppgifterna manuellt eller efter konteringen ändra kontonumret på den ingående momsen till ett resultatkonto Ingående ej avdragsgill moms.
Kontrollera momsbokföringen efter varje verifikation. Rekommenderas av oss, eftersom det minskar risken för slarvfel.
Du ska också göra en kontroll av styrkoder till konto i meny 4-2-2 där du markerar hur kontona ska hantera moms.
Automatkontera ingående moms efter inställningar i kontoplan. Brukar främst användas om man bokför från en manuell kassajournal.
Räkna ut ingående moms automatiskt vid bokföring. Metoden förutsätter att du anger verifikationens bruttobelopp på rad 1, ex det belopp som betalts från kassa, check eller plusgiro. Om du sedan slår konto för ingående moms på rad nr 2 så föreslår systemet automatiskt momsberäkning på det betalda beloppet och du får välja momssats och systemet lägger in momsbeloppet.
Under meny 1-3-2 ställer du in de olika momssatserna.
Vi har valt att kort och gott kalla momssatserna för 1, 2 och 3. (f.n. motsvarande 25%, 12% och 6%).
Momskontona i kontoplanen ska ha en identifikation vilken typ av momskonto det gäller (in- eller utgående) samt momssats.
Om du har valt att automatkontera moms, måste också de resultatkonton som automatkonteringen ska gälla, märkas upp.
Momsrapporterna återfinner du under meny 3-1-1. Rapporten är utformad precis som momsdeklarationen, så att det är enkelt att föra över beloppen.
Under meny 16-3 har du flera alternativ för att kontrollera om du har bokfört momsen korrekt. Du kan kontrollera både in- och utgående moms, samt välja att få en verifikationsvis kontroll eller månadskontroll.
Om du använder dig av samtliga momssatser i bokföringen, får du ett minvärde och ett maxvärde, inom vilka den bokförda momsen ska rymmas.
• | EU-moms |
Om du har köpt varor från ett annat EU-land skall EU-moms redovisas. Du får då lägga upp två speciella konton i kontoplan.
• | Utgående moms EU - som ska märkas att det avser EU-moms. |
• | Varuinköp EU - som ska märkas att det avser varuinköp EU. |
Du använder även Ingående moms-konto, men där finns ingen anledning att använda ett särskilt konto eftersom det endast redovisas som vanlig ingående moms.
Hur du ska gå tillväga när du bokför ett varuinköp från ett annat EU-land, kan du läsa mer om under kapitlet "Vanliga Problem/Frågor" - "Moms/Skattedeklaration".
Under meny 16-3-6 har du ett hjälpmedel för att kontrollera momsen i bokföringen mot avlämnade deklarationer. Det är främst ett hjälpmedel för byrån som vill kolla företagetsbokföring.
Med [F3] hämtas uppgifterna från bokföringen. Skriv in siffrorna från skattedeklarationerna så visas avvikelser både periodvis och ackumulerat för året.
Under meny 16-3-5 kan du kontrollera vilka inställningar du har för dina momsuppgifter.